CE Belgesi Standartları için Merkezi Ankara’ da Bulunan Açılım Marka Patent Danışmanlık Hizmetlerini arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
CE kelime anlamı olarak “conformity of european” yani “avrupaya uygunluk” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Genel kanı olan CE belgesi olan ve CE işareti taşıyan bir ürünün kaliteli olduğu düşüncesi yanlıştır. CE belgesi Ankara olan ve CE işareti taşıyan bir ürün temel gerekler olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Avrupa birliği üye ülkeleri farklı üye ülkelerdeki farklı standardizasyonun önüne geçmek ve ortak bir standardizasyonun sağlanması için ürünler için ortak standartlar yayınlanmıştır.
Harmonize standartlar (harmonized standarts) olarak adlandırılan bu ortak standartlarda avrupa birliğinin yayınlamış olduğu 24 adet direktifin-yönetmeliğin (yeni yaklaşım direktifleri-yönetmelikleri) kapsamına ayrı ayrı eklenerek CE belgelendirme konusunda ortak bir yaklaşım belirlenmiştir.
CE Belgesi Başvurusu için Avrupa birliğinin yayınlamış olduğu bu 24 adet direktifin-yönetmeliğin ilk sayfasında bulunan kapsam bölümündeki açıklama ilgili direktifin-yönetmeliğin kapsamına giren ürünler belirlenmektedir. Aynı zamanda avrupa birliğinin yayınlamış olduğu harmonize standartların ilk sayfasında bulunan kapsam bölümündeki açıklama ilgili harmonize standartların kapsamına giren ürünler belirlenmektedir.
Bir ürünün CE belgelendirme çalışması sırasında önce ürünün bu 24 direktifin-yönetmeliğin hangisi veya hangileri kapsamına girdiği ve ardından ilgili harmonize standardı-standartları belirlenerek, direktifin-yönetmeliğin ilgili ürün için belirlediği CE belgelendirme yol haritası takip edilir.
Dünyadaki en büyük ekonomik ve siyasi güç olma yolundaki Avrupa Birliği, üye ülkeler itibarıyla teknik standartlar arasında da bir uyum sağlamak amacıyla çeşitli sistemler oluşturmuştur. Bu sistemlerin en önemli amacıysa, aynı teknik standartlarda üretim yapılmasını sağlamaktır.
Bu teknik uyumu sağlamak amacıyla, AB Standartlar Komisyonu’nda tüm standartlar tartışılmakta ve AB’ye üye ülkelerin ulusal standartları yerine, Avrupa Normları (EN) oluşturulmaktadır. Bu normlar daha sonra gruplanarak (Makinalar, Oyuncaklar, Basınçlı Kaplar… gibi) AB direktiflerini ortaya çıkarmaktadır.
1995 yılı başından itibaren çoğunluğu zorunlu olmamakla beraber, AB’ye ithal edilecek ürünlerde AB normlarına uygunluk ifadesi olan CE işareti aranmaya başlanmıştır. Bu işaret, ürünün direktiflerce belirlenen şartlara uygun olarak üretildiğini ve pazara sürüldüğünü belirtir.
Topluluğa ithal edilen ürünlerde CE belgesi Başvurusu olmadığı takdirde, zarardan ithalatçı ve üretici sorumlu olacaktır. CE Harfleri Fransızca “Conformité Européenné”, İngilizce “Conformity of Europe”, Türkçe “Avrupa’ya Uygunluk” sözcüklerini temsil etmektedir.
CE Belgesi bir kalite belgesi değildir. Ürünün kalitesinden ziyade ürünün güvenliğiyle ilgilidir. Çoğu kalite belgesi isteğe bağlı olmasına rağmen CE belgesi ürün için zorunludur.
CE Belgesi Başvurusu Avrupa Birliği içinde, direktiflerde belirtilen ürünlerin serbestçe dolaşabilmesi için imalatçı tarafından ürün üzerine vurulması gereken, ürünün sağlık ve güvenlik şartlarına uyduğunu belirtir işarettir.
Avrupa Topluluğu ülkeleri içindeki ve arasındaki, sınırlar arası trafikte bir pasaport görevi görmektedir. Saklanan, korunan, sorulduğunda resmi makamlara verilen bir uygunluk taahhüdüdür.
CE işareti resmi bir işaret olup, bütün AB ülkelerinde geçerlidir. CE markası imalatçı tarafından vurulan bir marka olup, kalite markası veya garanti belgesi değildir. Kalitenin başladığı seviyeyi gösterir. CE markası, tüketiciler için değil, yetkililer için vurulmaktadır.
Bu seviyenin altındaki mamuller emniyetsiz olarak nitelenir ve piyasaya arz edilmezler, dolayısıyla kalitesiz olarak kabul edilirler. Şayet bir ürün CE ile markalanmış ise, AB direktiflerine göre üretildiği kanaati ile bu ürünün AB ülkelerinde serbest dolaşımına ve pazarlanmasına izin verir. Kişilerin serbest dolaşımını sağlayacağı anlamını taşımaz. Yakın bir gelecekte EU’ya ihraç edilen her ürünün CE belgeli olması şartı aranacaktır.
Yeni Yaklaşım Direktiflerinde bazı ürün gruplarından ve bu ürün gruplarının bir belge ile belgelendirilmesi gerektiğinden bahsedilmiş ve ortaya bu işaret çıkmıştır. Ce belgesinin önemi bu belgeye sahip ürünlerin Avrupa Birliğin de ticaretine izin verilmesidir. Ülkemizde de Avrupa Birliğine uyum yasaları kabul edilmiştir. Bu uyum yasaları gereği ülkemizde CE belgesi yüksek risk grubundaki ürünler için CE işareti taşıma şartı mecburidir.
CE Belgesi Standartları ;
• İnsan emniyeti,
• Can ve mal emniyeti,
• İnsan sağlığı,
• Çevre koruması,
• Enerji tasarrufunu öngörür.
CE Belgesi sadece direktiflerde belirtilen şartlara uygunluk sağlandığında geçerlidir.
CE Belgesi Avrupa için yasal bir zorunluluktur. Eğer ürünlerinizin biri veya birkaçı Avrupa birliği pazarında satılacaksa ve ürününüz Avrupa Birliği direktiflerinin kapsamında ürünler ise CE Markası taşımak zorundadır. “ CE” adı Avrupa’ya uygun anlamında kullanılan Fransızca “Conformité Européene” kelimelerinden türemiştir.
Avrupa birliği CE düzenlemesine göre bu kapsama giren Tüm Avrupa pazarında satılan ürünlerin üzerinde CE işareti bulunmak zorundadır.
CE Belgesi alan ürünler amacına uygun kullanılması halinde insanların can ve mal güvenliğini,bitki ve hayvanlar ile çevreye zararlı bir ürün olmadığını belirtir. Çoğu müşteri için CE belgesi bir kalite belgesi olarak algılanır ve bu bakış açısıyla bakıldığında belgeye verilen anlam doğrudur.
CE belgesi Başvurusu yetkili bir kuruluş tarafından verildiği gibi Üretici ürününe kendisi de iliştirebilir. Bu konuda üretici istediği takdirde firmamızdan hizmet alabilmektedir. Eğer ürünü risksiz ise, ürünün temel gereklere uygunluğunu kendisi beyan edebilir.
Burada, üreticinin bu büyük sorumluluğu, güven ilkesini sarsmayacak şekilde taşıması gerekir. AB mahkemelerinde uygunluğu beyan edilip, temel gerekleri sağlamadığı belirlenen ve piyasadan toplatılan ürünlerle ilgili, üreticiye uygulanacak cezai yükümlülüklere ilişkin pek çok davanın sürdüğü bilinmektedir.
Ürünü riskli ise; ürünün temel gereklere uygunluğunun incelenmesi, onaylama yöntemiyle yapılır. Ürünün, risk derecesine bağlı olarak, ilgili Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve AB’nin de resmi olarak tanınan bir Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) tarafından incelenmesi ve gerekli testlerin yapılarak bu kuruluş tarafından onaylanması gerekir.
Bir üretici kendi ülkesi ya da başka bir üye ülkedeki resmi tanınırlılığı olan herhangi bir Onaylanmış Kuruluşu seçebilir. AB ülkelerinde CE İşareti bulunmayan riskli bir ürünü, bir üye ülke üreticisi kendi ülkesinde kullanamaz. Bunun güvencesi, üye ülkenin ilgili Bakanlığının kontrolündedir. Onaylanmış Kuruluşların yasal olarak yetkilendirilmiş olması (akredite edilmesi) gerekir. Bu kuruluşlar belirli uygunluk incelemelerinde uzmanlaşmış ve sadece o konularda inceleme yapabilme yetkisine sahiptirler. Taşeron kullanabilirler ve uygunluk değerlendirme işlemlerini ” Modüler
CE Belgesi Eskişehir Başvurusu gerektiren ürünlerin piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu kuruluşlar, AB’ nin ürünlere CE işareti iliştirilmesini öngören Yeni veya Global Yaklaşım Direktiflerinin uyumu ile görevlendirilen kamu kuruluşlarıdır.
CE Belgesi Alma zorunluluğu eğer Avrupa Birliğinde satmak istediğiniz ürün Avrupa Birliği Direktifleri kapsamında CE belgesi alması zorunlu kılınan bir ürün ise bu belgeyi almadan ürünü Avrupa Birliği Pazarlarında satamazsınız. Eğer ürününüz bu tip bir zorunluluk içinde ise ürünün üzerinde, ambalajında ve ürün hakkındaki tüm dokümanlar da bu belge bulunmak zorundadır.
CE işareti üreticilere ürünlerinde belirli standart ve kaliteyi yakalamaları gerektiğini gösteren bir işarettir. CE işaretini çoğu tüketici bir kalite işareti olarak bilinir. Aslında CE bir kalite işareti olmasa da CE alacak ürünün belirli kalite standartlarına uygun olması gerektiğinden CE belgesinin kalite belgesi gibi algılanması yanlış değildir. Ab üyesi olmayan ülkelerde de CE belgesi onaylı kuruluşlardan alınabilir.
Ürünün piyasaya arzının yasaklanması, toplatılması ve bertarafı aşağıdaki hallerde söz konusu olmaktadır ;
4703 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde sayılan piyasaya arzın yasaklanması, ürünün toplatılması ve bertarafına dair müeyyideler, yetkili kuruluşlarca yürütülen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri esnasında ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun ve güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde uygulanır.
Piyasa gözetimi ve denetimi sırasında ortaya çıkan masraflar kim tarafından karşılanacaktır?
Piyasa gözetimi ve denetimi esas itibarıyla devletin yükümlülüğüdür. Bu itibarla, piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olup olmadığının tespiti amacıyla gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri esnasında karşılaşılan masrafların ilgili kamu kuruluşlarınca karşılanması gerekmektedir.
Ancak piyasa gözetimi ve denetiminde ilgili kamu kuruluşu başka bir test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşunun imkânlarından yararlanır ve ürünün güvenli olmadığı tespit edilirse, test ve muayeneye ilişkin giderler üretici tarafından ödenecektir. Bu husus 4703 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında da belirtilmektedir.
Öte yandan, piyasa gözetimi ve denetimi çerçevesinde yapılan kontroller sonucunda ürünün güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde, yetkili kuruluş tarafından alınan önlemlere dair masraflar da üretici tarafından karşılanmaktadır. Bu önlemler;
a. ürünün piyasaya arzının yasaklanması,
b. piyasaya arz edilmiş ürünlerin toplanması,
c. ürünün üretici tarafından güvenli hale getirilmemesi veya ürünün güvenli hale getirilmesinin imkansız olduğu durumlarda, taşıdıkları risklere göre kısmen veya tamamen bertaraf edilmesi ve
d. bu önlemler hakkındaki gerekli bilgilerin ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında veya risk altındaki kişilerin yerel yayın yapan gazete ve televizyon kanalları vasıtasıyla bilgilendirilmesinin mümkün olduğu durumlarda, yerel basın ve yayın organlarında ilanı suretiyle risk altındaki kişilere duyurulmasıdır.
CE Belgesi Başvurusu (CE İşareti) Faydaları ;
- CE Belgesi ürünün Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımını ve pazarlanmasını sağlar,
- Üreticiler, uluslar arası düzeyde ürünlerini pazarlayabilmek için, ürün üzerine “CE” işareti koymak mecburiyetindedirler,
- CE Belgesi, ürünün AB teknik mevzuatına uygunluğunu belirtir,
- CE İşareti, bir çeşit ürün pasaport işlevini görür,
- CE Belgesi, kesinlikle bir kalite markası ve garanti belgesi değildir,
- CE İşareti, kalitenin başladığı seviyeyi gösterir,
- CE İşareti, bu seviyenin altındaki mamuller emniyetsiz olarak, nitelenir ve piyasaya arz edilmezler, dolayısıyla kalitesiz olarak kabul edilirler,
- CE İşaretli ürün AB ülkelerinde, normlarla ilgili yasal gerekçeler ortaya konarak geri çevrilmesi mümkün değildir,
- CE İşareti, Yeni yaklaşım direktiflerine uygunluğun bir göstergesidir.
Bu nedenle CE Belgesi Başvurusu AB dışında üretilen ürünler için de bir “Pasaport” niteliğindedir.
Bir önceki yazımız olan CE Belgesi başlıklı makalemizde CE Belgesi, CE Belgesi Açılımı ve CE Belgesi Almak hakkında bilgiler verilmektedir.
Bunlara'da Bir Göz Atmak İster misiniz ?