CE kelime anlamı olarak “conformity of european” yani “avrupaya uygunluk” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Genel kanı olan CE belgesi olan ve CE işareti taşıyan bir ürünün kaliteli olduğu düşüncesi yanlıştır. CE belgesi Ankara olan ve CE işareti taşıyan bir ürün temel gerekler olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Avrupa birliği üye ülkeleri farklı üye ülkelerdeki farklı standardizasyonun önüne geçmek ve ortak bir standardizasyonun sağlanması için ürünler için ortak standartlar yayınlanmıştır.
Harmonize standartlar (harmonized standarts) olarak adlandırılan bu ortak standartlarda avrupa birliğinin yayınlamış olduğu 24 adet direktifin-yönetmeliğin (yeni yaklaşım direktifleri-yönetmelikleri) kapsamına ayrı ayrı eklenerek CE belgelendirme konusunda ortak bir yaklaşım belirlenmiştir.
CE Belgesi Başvurusu için Avrupa birliğinin yayınlamış olduğu bu 24 adet direktifin-yönetmeliğin ilk sayfasında bulunan kapsam bölümündeki açıklama ilgili direktifin-yönetmeliğin kapsamına giren ürünler belirlenmektedir. Aynı zamanda avrupa birliğinin yayınlamış olduğu harmonize standartların ilk sayfasında bulunan kapsam bölümündeki açıklama ilgili harmonize standartların kapsamına giren ürünler belirlenmektedir.
Bir ürünün CE belgelendirme çalışması sırasında önce ürünün bu 24 direktifin-yönetmeliğin hangisi veya hangileri kapsamına girdiği ve ardından ilgili harmonize standardı-standartları belirlenerek, direktifin-yönetmeliğin ilgili ürün için belirlediği CE belgelendirme yol haritası takip edilir.
Dünyadaki en büyük ekonomik ve siyasi güç olma yolundaki Avrupa Birliği, üye ülkeler itibarıyla teknik standartlar arasında da bir uyum sağlamak amacıyla çeşitli sistemler oluşturmuştur. Bu sistemlerin en önemli amacıysa, aynı teknik standartlarda üretim yapılmasını sağlamaktır.
Bu teknik uyumu sağlamak amacıyla, AB Standartlar Komisyonu’nda tüm standartlar tartışılmakta ve AB’ye üye ülkelerin ulusal standartları yerine, Avrupa Normları (EN) oluşturulmaktadır. Bu normlar daha sonra gruplanarak (Makinalar, Oyuncaklar, Basınçlı Kaplar… gibi) AB direktiflerini ortaya çıkarmaktadır.
1995 yılı başından itibaren çoğunluğu zorunlu olmamakla beraber, AB’ye ithal edilecek ürünlerde AB normlarına uygunluk ifadesi olan CE işareti aranmaya başlanmıştır. Bu işaret, ürünün direktiflerce belirlenen şartlara uygun olarak üretildiğini ve pazara sürüldüğünü belirtir.
Topluluğa ithal edilen ürünlerde CE belgesi Başvurusu olmadığı takdirde, zarardan ithalatçı ve üretici sorumlu olacaktır. CE Harfleri Fransızca “Conformité Européenné”, İngilizce “Conformity of Europe”, Türkçe “Avrupa’ya Uygunluk” sözcüklerini temsil etmektedir.
CE Belgesi bir kalite belgesi değildir. Ürünün kalitesinden ziyade ürünün güvenliğiyle ilgilidir. Çoğu kalite belgesi isteğe bağlı olmasına rağmen CE belgesi ürün için zorunludur.
CE Belgesi Başvurusu Avrupa Birliği içinde, direktiflerde belirtilen ürünlerin serbestçe dolaşabilmesi için imalatçı tarafından ürün üzerine vurulması gereken, ürünün sağlık ve güvenlik şartlarına uyduğunu belirtir işarettir.
Avrupa Topluluğu ülkeleri içindeki ve arasındaki, sınırlar arası trafikte bir pasaport görevi görmektedir. Saklanan, korunan, sorulduğunda resmi makamlara verilen bir uygunluk taahhüdüdür.
CE işareti resmi bir işaret olup, bütün AB ülkelerinde geçerlidir. CE markası imalatçı tarafından vurulan bir marka olup, kalite markası veya garanti belgesi değildir. Kalitenin başladığı seviyeyi gösterir. CE markası, tüketiciler için değil, yetkililer için vurulmaktadır.
Bu seviyenin altındaki mamuller emniyetsiz olarak nitelenir ve piyasaya arz edilmezler, dolayısıyla kalitesiz olarak kabul edilirler. Şayet bir ürün CE ile markalanmış ise, AB direktiflerine göre üretildiği kanaati ile bu ürünün AB ülkelerinde serbest dolaşımına ve pazarlanmasına izin verir. Kişilerin serbest dolaşımını sağlayacağı anlamını taşımaz. Yakın bir gelecekte EU’ya ihraç edilen her ürünün CE belgeli olması şartı aranacaktır.
Yeni Yaklaşım Direktiflerinde bazı ürün gruplarından ve bu ürün gruplarının bir belge ile belgelendirilmesi gerektiğinden bahsedilmiş ve ortaya bu işaret çıkmıştır. Ce belgesinin önemi bu belgeye sahip ürünlerin Avrupa Birliğin de ticaretine izin verilmesidir. Ülkemizde de Avrupa Birliğine uyum yasaları kabul edilmiştir. Bu uyum yasaları gereği ülkemizde CE belgesi yüksek risk grubundaki ürünler için CE işareti taşıma şartı mecburidir.
CE Belgesi Veren Firmalar ;
Türk Standartları Enstitüsü
Necatibey Cad. No: 112 Bakanlıklar/Ankara
Tel : +90 312 416 64 82
Fax : +90 312 416 66 17
Website : www.tse.org.tr
Onaylanmış Kuruluş Numarası: 1783
Asansör (95/16/AT)
Basınçlı Ekipmanlar (97/23/AT)
Gaz Yakan Cihazlar ( 90/396/AT )
Yapı Malzemeleri (89/106AT)
Türk Çimento Üreticileri Birliği-Kalite ve Çevre Konseyi
TCMA Binası Eskişehir Yolu 9 Km 359 Ankara
Tel : +90-312-287 32 56
Fax : +90-312-287 22 64
Email : info@k-c-k.org
Onaylanmış Kuruluş Numarası: 1784
Yapı Malzemeleri (89/106AT)
Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi
Tersaneler Caddesi No. 26 Tuzla İstanbul
Tel : +90 216 446 22 40
Fax : +90 216 446 19 14
Email : tlv@turkloydu.org
Website : www.turkloydu.org
Onaylanmış Kuruluş Numarası: 1785
Basınçlı Ekipmanlar (97/23/AT)
Gaz Yakan Cihazlar ( 90/396/AT )
Meyer Yönetim ve Belgelendirme Hizmetleri Ltd. Şti.
Eski Ankara Asfaltı ITOSB İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi 9. Cadde No:15 Tepe Ören Mevkii Tuzla/İstanbul
Tel: 0090 216 593 25 75
Fax: 0090 216 593 25 74
Onaylanmış Kuruluş Numarası: 1984
Basınçlı Ekipmanlar (97/23/AT)
Gaz Yakan Cihazlar ( 90/396/AT )
Tüm dünyadaki Onaylanmış Kuruluşlar için buraya tıklayınız:
Bir önceki yazımız olan CE Belgesi başlıklı makalemizde CE Belgesi, CE Belgesi Açılımı ve CE Belgesi Almak hakkında bilgiler verilmektedir.
Bunlara'da Bir Göz Atmak İster misiniz ?