Coğrafi İşaretleme Kaşarda ve Balda el değiştirerek Kafkas Üniversitesi ve Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile hayat buldu.
Açılım Marka Patent , Coğrafi İşaretlemenin kaşarda ve balda el değiştirerek Kafkas Üniversitesi ve Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile hayat bulduğunu söyledi.
Açılım Patent KHA’ya yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere 2012 Mayıs ayı itibarı ile Kars Balı, Kars Kaşarı ve Kağızman Uzun Elması ile ilgili Kars İl Özel İdaresi tarafından coğrafi işaretleme işlemi ile çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteydik. Lakin bu 3 özel ürünün Kars iline ait olduğunu ispatlayacak bilimsel verilerin yapılmadığını daha önce beyan etmiştik.
Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmaların tahlili ve analiz maliyetleri çok yüksek çıktığından dolayı kaynak sıkıntısı yaşayan Özel İdare bu kaynağı haklı olarak kendi bünyesinden sağlayamayacağını ifade etti. Bununla beraber Serhat Kalkınma Ajansı’nın markalaşma konusunda örtüşen bir destek programının açık olduğunu ve bu kaynağa uygun bir projelendirme çalışmasının yapılabileceğini öğrenmemiz bizi çok umutlandırmıştı.
Fakat bu proje aşamasında karşımıza çıkabilecek eş finansman olayını karşılayabilecek olumlu yada olumsuz bir dönüş yapılamadı. Bu nedenle Kafkas Üniversitesi Kars Kaşarı için, Kars Balı içinde Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği Serhat Kalkınma Ajansı’na bu iki ürüne sahip çıkarak projeyi sunmayı ve hazırlamayı kabul etti.” dedi.
Açılım Marka Patent ayrıca, “Kars İli Özel İdaresi tarafından Kars Kaşarı ve Kars Balı için yapılan coğrafi işaretleme başvurusu Türk Patent Enstitüsü tarafından reddedilmiştir. Reddedilme sebebi; ürünlerin bölgeye ait olduğunu ispatlayacak her hangi bir bilimsel çalışmanın olmamasıdır. Açılım Marka Patent bu iki ürün için elimizden geleni fazlasıyla yaptık ancak bir şekilde engellendik.
Bütün engellemelere rağmen Kars Kaşarı ve Kars Balı duyarlılık gösteren kurum ve sivil toplum örgütleri sayesinde yeniden hayat bulmuştur. İl Özel İdaresi ile devan eden Kağızman Uzun Elması tescili almak üzeredir. Eğer İl Özel İdaresi tescil aşamasındaki resmi masrafları karşılarsa başvurusunu yapıp da kazandırdığı tek ürün Kağızman Uzun Elması olacaktır. Elma ile ilgili Açılım Patente gösterdiği duyarlılık ve yardımları için Kağızman Kaymakamı ve İlçe Tarım Müdürüne sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Veri akışı ve denetleme mekanizması oluşumunda sağladığı yardımlar sayesinde Elma ile ilgili eksiklikler tamamlanıp enstitüye bildirilmiştir. Uzun elma için Açılım Patent olarak elimizden geleni fazlasıyla yaptık. Kamuoyu bu konuda bilgilendirilmelidir. Elma tescil aşamasına gelmek üzeredir. Kurum ya ürünün tescil aşamasında gerekenleri yapacaktır ya da ürünü kaderine terk edecektir. Biz bu konudaki sorumluluğumuzu bilip kurumu her aşamadan haberdar etmekteyiz. Kaşar ve balın düşmesinde hiçbir eksikliğimiz ve sorumluluğumuz olmamıştır.
Aksine üzerimize düşenden fazlasını yapıp insan üstü bir çaba sarf ettiğimizi Kars halkı bilmelidir. Coğrafi işaretlemenin Kafkas Üniversitesi ve Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yeniden hayat bulması üreticiyi canlandırıp il ekonomisini güçlendirecektir. Açılım Marka Patent olarak bizde Türk Patent Enstitüsü’nde yapılması gereken ne varsa yapacağız.”
Bir önceki yazımız olan Ağrı Ürünlerine Patent Geliyor... başlıklı makalemizde Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, Ağrı Ürünlerine Patent Geliyor ve Coğrafi İşaret hakkında bilgiler verilmektedir.
Bunlara'da Bir Göz Atmak İster misiniz ?