Marka Ne Anlama Gelir ? Bir şahıs, işletme ya da kurumun ürünlerini ve veya hizmetlerini tüketiciyle buluşturmasında köprü görevi görmektedir. Tüketicinin ürün ve veya hizmeti tanıması, belirlemesi ve seçiminde en önemli etkenlerden biridir.

Ürün ve veya hizmetin kimlik bilgisi olarak kısaca özetleyebileceğimiz MARKA, sektöre, tüketici kitlesine göre “kelimeler”, “işaretler” , “rakamlar” “renkler” , “logolar” ayrı ayrı ya da bunların biri ya da birkaçının kombinlenmesi ile oluşturulmaktadır.Marka Ne Anlama Gelir ?

Marka seçimi çok önemlidir. Akılda kalıcılığı, anlaşılır olması ve kullanımı ürün ya da hizmet sahibini diğer kişi/kurum ve işletmelerin ürün ve hizmetlerinden öne çıkartmaktadır.

Marka Başvurusu yaparak rekabetin yüksek olduğu pazarlarda doğru marka ürünü veya hizmeti kalabalıktan ayırarak, faaliyetlerinizde 1-0 lık avantaj sahibi yapar.

Tüketicisinin ilk tercihi olmak isteyen her işletme/kurum/kuruluş doğru marka seçimi yapmalıdır. Bunu da ürün veya hizmetin faaliyet alanı, hedeflediği tüketici kitlesi, ulusal ve uluslararası platforma uygunluğu, akılda kalıcılığı, anlaşılır olması özelliklerine dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra tek başına kelimeden oluşan ve uzun ibareler yerine “doğru renk ve doğru şekillerle/logolarla tasarlanmış kelime markalarının görsel unsurların algılanmasının kolay olması nedeniyle tercih edilmesi uygun olmaktadır.

Aynı zamanda “slogan” la desteklenmesi durumunda da markanın tüketicinin zihninde yer edinmesi, takibi ve tercihi kolay olacaktır.

Ürün ve hizmet faaliyetlerinin yanı sıra, ünlü kişiler tarafından da tercih edilen “ isim” ya da “ad soyad” şeklindeki markalar da mevcuttur.

Marka seçimi yapılırken daha önce kullanılan, bilinen markaların taklit edilmesi doğru bir davranış olmayacaktır. Bu şekilde belirlenecek bir markanın ömrü çok kısa süreli olacaktır.

Orijinal marka ve kalitesini tanıyanlar tarafından taklit olduğu kolaylıkla belirlenecek diğer markanın yaşama ve gelişme şansı olmayacaktır.

Bu nedenle marka tercihi yapılırken tescil edilmiş markaların tespit edilmesi uygun olacaktır. Bu belirleme için marka işini bilen ve takibini yapan marka vekil ya da vekil bürolarından danışmanlık hizmeti almak akıllıca olacaktır. Zaman ve para kaybı olmaksızın marka belirlemesinin en kolay yolu budur.

Aynı şekilde, doğru belirlenmiş bir markanın da taklit edilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Doğru marka belirlemesi yapmak, tanıtmak ve kullanmanın yanı sıra eşzamanlı olarak marka koruması hakkının da edinilmesi esastır. Bu da hukuki olarak marka tescili olarak tanımlanmaktadır.

Türk Patent Enstitüsü nezdinde yapılan bu marka tescil işlemi emek ve zaman harcanarak tespit edilen DOĞRU MARKA’ nın güvencesidir.

MARKA, taşınmaz bir mülk olarak kuşaktan kuşağa aktarılabileceği gibi, yıllar içerisinde değerlenerek satış/devir, lisans işlemlerine konu olabilmektedir. Markaya yapılan yatırım rekabetçi ve global dünyanın olmazsa olmazıdır.

Hukuki olarak belirlenmiş esaslar çerçevesinde tescil edilemez olarak tanımlanan ibarelerin de marka olarak seçilmesi ve kullanılması boşa yapılan yatırımdan öteye geçememektedir.

MARKANIZIN ÜCRETSİZ ARAŞTIRILMASINI İSTİYORSANIZ TIKLAYINIZ…