Patent Nedir ? diyebilmemiz için öncelikle Yeni; yani dünyanın herhangi bir yerinde açıklanmamış ve/veya yayınlanmamış tekniğin biline durumunu aşmış; yani ilgili sektörde uzman kişilerce kolayca tespit edilemeyecek sanayiye uygulanabilir; yani endüstriyel faaliyetlerde kullanılabilecek Bir “buluştan” bahsetmek gerekmektedir.Patent Nedir?

İhtiyaçtan doğan, herhangi bir teknik soruna karşı çözüm olarak geliştirilen buluşların, sahiplerine devlet tarafından bu buluşun korunması, üretilmesi, uygulanması, satılması, kiralanması haklarının tanınması da patent olarak ifade edilmektedir.

“Buluş Belgesi” “buluş sahibine ait kullanım belgesi” olarak da tanımlanabilecek patent, marka ve endüstriyel tasarım gibi sınai mülkiyet haklarından biridir.
Geliştirilen bir buluşun yöntem, metot, ürün tamamı veya bir kısmı için patent tescili talep edilebilmektedir.

Patentle korunan bir buluş özel bir görsel özellik, orijinal estetik görünüşü taşıyorsa endüstriyel tasarım ve piyasada kullanıma sunulacak ise tüketicinin tanıması ve ayırt etmesi için marka korumalarından da yararlanmalıdır.

Patentli bir buluş; alınıp, satılabilen, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelmektedir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurmaktadır. Türkiye’de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye’ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı vermektedir.

Bu hak ülkemizde devlet tarafından yetkilendirilmiş tek organ olan T.C TÜRK PATENT ve MARKA KURUMU aracılığıyla verilmekte ve kanunlarla korunmaktadır.
Bir fikriniz/buluşunuz var ve bunu sanayiye uygulanabilir hale getirmek, fikriniz üzerinden iş kurmak, uygulamaya yönelik çalışmak ve üretime geçmek istediğinizde karşılaşacağınız en büyük sorun sizden önce bir başkasının sizin fikrinizi kullanması ve taklit etmesidir. Bu tür bir riskin önüne geçmenin en önemli adımı patent tescili almaktır. Patent tescili alarak fikrinizi, sizin izniniz olmadan uygulamak isteyen 3. şahıslara karşı koruyabilirsiniz.

Patent Korumasına yönelik mevzuatta;

“Buluş sahibine buluşunu kullanması, uygulaması ve üretmesi ve 3. şahısların kullanmasını engellemek için devlet tarafından belli bir süre tanınan tekel hakkı” patent tescili olarak tanımlanmaktadır.

Patent süresi içerisinde buluş sahibi üretim, satış kiralama, uygulama faaliyetlerinde bulunabilecektir.

Patentli olsa da ticari faaliyete geçmemiş buluşlar ise sadece belirli bir süre korumaya tabi kalmaktadır.

Buluşun patentinin etkin olabilmesinin en önemli şartı ticari faaliyete uygun olması ve buluş sahibinin ya da yetkilendirdiği 3.şahısların ticari faaliyetlere dönüştürerek ekonomik değer kazandırmasıdır.

Bu durumda buluş tanımı “inovasyon” olarak kabul edilmekte ve buluşa konu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlandığı görülmektedir.

Bir önceki yazımız olan Patent Başvurusu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.