Project Description

Türk Patent Enstitüsü ve İstanbul Ticaret Odası arasında düzenlenen İşbirliği Protokolü, TPE Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN ile İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun TOPÇU tarafından imzalandı.

Türk Patent Enstitüsü ve İTO arasındaki işbirliğinin geliştirilmesiyle, İTO üyelerinin rekabet gücünü, ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmayı amaçlayan Protokol kapsamında, İTO üyelerine sınaî mülkiyet hakları hususunda TPE tarafından danışmanlık desteği sağlanması, üyelerin ihtiyaçlarının sektörel düzeyde belirlenerek, sanayicilere müşteri odaklı ve yerinde hizmet verilmesi öngörüldü.

Protokolün imza töreninde konuşan TPE Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, Türkiye’de yapılan sınai mülkiyet başvurularının hemen hemen yarısının İstanbul’dan gerçekleştiğini söyledi.

Son 10 yılda sınai mülkiyet başvurularında önemli gelişmelerin yaşandığını anımsatan Prof. ASAN, 2002 yılında Türkiye’de yılda 400 civarında patent başvurusu yapılırken, 2014’te bunun 5 binlere yaklaştığını, 10 katından daha fazla bir artış olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin son 3 yılda 100 binin üzerindeki marka başvurusuyla Avrupa’da birinci, 40 binin üzerindeki tasarım başvurusuyla ise ikinci sırada olduğunu anlatan Prof. ASAN, Türkiye’nin küresel başvuru sayılarında ise dünyada 8. sırada olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin marka başvurularında dünyada 6. tasarım başvurularında 4. sırada olduğu bilgisini veren Prof. ASAN, patent başvurularında ise 15. sırada olduğunu ifade etti.

Katma değeri yüksek sınaî mülkiyet ürünleri üretilmesinin hedeflendiğini bildiren Prof. ASAN, “Bu iş birliğinin buna önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı TOPÇU ise bugün Türkiye ekonomisinin geçmişe göre önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Makroekonomik göstergelerde önemli iyileşmeler sağlandığını, ancak bunların yeterli olmadığını bildiren TOPÇU, hedeflerin çok büyük olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının yukarı çekilmesi gerektiğini vurgulayan TOPÇU, “Milli gelirden Ar-Ge faaliyetlerine harcanan payı yüzde 2,5, hatta daha yukarılara çekmemiz gerekiyor ki teknolojik ürünler konusunda iyi bir mesafe kat edelim” dedi.

Tasarımların ve markaların yasal zeminde koruma altına alınması ve bu noktada mevzuat açısından sıkıntı yaşanmamasının insanların iş yapmasını da artıracağını vurgulayan TOPÇU, TBMM’de yasalaşmak için bekleyen yeni patent yasası bulunduğunu, bunun bir an önce onaylanarak yürürlüğe girmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak : Türk Patent Enstitüsü