Patent Tescil Yenileme İşlemleri, Patent Mevzuatı gereğince koruma süresi sonunda olmamaktadır.

Patent Tescil Yenileme işlemi ilgili patentin geçerli olduğu koruma süresi olan; incelemeli patentlerde 20 yıl, boyunca başvuru tarihine istinaden her yıl bir kereliğe mahsus olmak üzere yıllık patent sicil kayıt yenileme işlemi olarak tanımlanmaktadır.Patent Koruma Süresi

Koruma süresi boyunca devam eden bu yıllık patent tescil yenileme işlemi koruma süresi sonunda yani 20 yıl sonunda sona ermektedir.

Yıllık Patent Tescil Yenileme Ücretleri her yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilgili yılın Ocak ayında belirlenmekte ve ilgili Resmi Gazetede ilan edilmektedir.

Patentinin geçerliliğini devam ettirmek isteyen tescil sahibi, kendisi ya da varsa vekili tarafından patent tescil yenileme sürecini takip etmeli ve ilgili yasal süre içerisinde o yıla ait patent tescil yenileme ücretini ödemelidir.

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu gereğince patent tescil yenileme işleminde yasal süre başvuru tarihinden önceki 6 ay içinde başlamaktadır ve bu süreçte patent tescil yenileme ücreti listede ilan edilen ücret olarak ödenmektedir.

İlgili tarihten 6 ay sonrasına kadar da cezalı olarak patent tescil yenileme ücreti ödemesi yapılarak patentin geçerliliği devam ettirilebilmektedir. Cezalı patent tescil yenileme ücreti yine ilgili yıla ait normal ücret üzerine eklenecek miktar doğrultusunda ödenmelidir.

Cezalı sürenin sona ermesi ile yeni kanunla birlikte 2 ay telafi süresi uygulaması başlamıştır

Bu süre sonunda da sicil kayıt yenileme işlemi yapılmaması halinde patentin geçerliliği düşmekte ve patent hükümsüz kabul edilmektedir.

Son aşama olan MÜCBİR SEBEP talebi aşamasına geçilmektedir.

Mücbir sebep talebinde patent sahibinin yıllık ücreti ödeyememesinin sebebini kanıtlı evraklarla ispatlaması istenir.

Kanıt evrakların kabul edilmesi halinde ilgili ücretler ödenerek patent geçerlilik kazanır.

Bir önceki yazımız olan Patent İtiraz İşlemleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.